Huvudkolumn

Publicerad 2019-06-05 08:58 Skriv ut Tipsa en vän
Torslandaskolans framtid kan bestämmas i juni FOTO: Arkivbild
Torslandaskolans framtid kan bestämmas i juni

Torslandaskolan F-5 kan gå en föränderlig framtid till mötes. Den 19 juni är det planerat att grundskolenämnden ska fatta ett av flera beslut om huruvida låg- och mellanstadiet ska få sitt efterlängtade ansiktslyft.

Redan 2016 togs ärendet upp för första gången i Västra Hisingens stadsdelsnämnd. Beslutsfattarna såg det då som nödvändigt att utreda Torslandaskolans lokalbehov. I mars månad samma år gav stadsdelsdirektören Lokalsekretariatet i uppdrag att undersöka huruvida en möjlig nybyggnation av skolan skulle vara genomförbart. Kort därefter slogs det fast att lokalerna var i behov av underhåll då de inte längre mötte standarden för utbildningslokaler, varken ur ett pedagogiskt perspektiv eller ett elevperspektiv. En annan viktig del i beslutet var på grund av behovet att återgå till att bli en F-6 skola. 

Torslandaskolan 6-9, eller högstadiet, börjar få ont om plats efter att antalet elever ökat med åren. Genom en nybyggnation av mellanstadiet öppnar man alltså upp för att ta högstadieskolans sjätteklassare. Samtidigt kommer Österödsskolans F-3 slås samman med Torslandaskolan inför läsåret 2020/2021. Motiveringen till detta är för att underlätta skolvalet samt för att underlätta arbetet med att skapa en “gemensam kollegial samsyn”. Detta enligt grundskoleförvaltningen.

Flera steg kvar i beslut-processen

För att nybyggnationen ska bli verklighet krävs att flera beslut ska gå igenom. Närmast krävs att grundskolenämndens förslag ska godkännas den 19 juni för att föra arbetet vidare. Skulle det ske kommer en uppdaterad detaljplan gå ut för samråd i höst, som i stort sett bara ser till att ändra höjden inom den redan befintliga byggrätten. Detta för att möjliggöra flera våningar, som på så sätt utökar kapaciteten vad gäller antalet elever. Boende i närheten av skolan kommer att informeras om samrådet fram mot hösten, då det ger utrymme för eventuella synpunkter eller invändningar.

Vädret som läromedel

LINK arkitektur vann den tävling Göteborgs stad anordnat för att hitta bästa design för nybyggnationen av skolan. Det svensk-norska arkitektteamet spelade på Torslandas höga benägenhet för regn, och designade därav en byggnad som enligt egen utsaga ska vara “världens bästa skola när det regnar”. Tanken är att utomhusmiljön ska vara en central del i elevernas lärande. 

Än så länge är tidsplanen fortfarande i fråga, men optimistiskt räknat tas första spadtaget år 2020. Detta förutsätter dock att framförallt evakueringsplaner har tagits fram och godkänts, samt att eventuella synpunkter från allmänheten har behandlats och beslutats om. 

Under byggnationsperioden kommer Österödsskolans lokaler fortsätta att användas för att bedriva undervisning, men då alltså som en del av Torslanda-skolan. 

Joakim Hulterström

Kommentarer

(0)

Skriv kommentar

Ange båda orden med eller utan mellanslag.
Du kan ange både små och stora bokstäver.
Kan du inte läsa denna? Visa ny säkerhetskod

Ange säkerhetskoden här:

Läs våra kommentarsvillkor

Tipsa en vän

Featurekolumn

E-Tidning för Android

E-Tidning för iOS

Extrakolumn

Visit Öckerö 2019

Öckerö-Tidningen

E-tidning | Arkiv