Huvudkolumn

Publicerad 2019-04-04 11:39 Skriv ut Tipsa en vän
Min sista dag i tjänst
Min sista dag i tjänst

Hej alla läsare!

Ibland blir det inte riktigt som man har tänkt sig. I torsdags i förra veckan råkade jag snubbla och tog emot mig i marken med högerhanden samtidigt som jag höll i bilnyckeln. Jag trodde inte att det var någon större fara. I söndags åkte jag dock upp till sjukhuset och då visade det sig att ben och ledband i tummen var av. Nu är jag gipsad och väntar på operation. Det gör att jag dessvärre var tvungen att avsluta min tjänstgöring som polis i förtid och har härmed gjort min sista dag i tjänst.

Jag vill ändå passa på att ta upp några saker som hänt den gångna veckan.

Inbrott i Hjuvik. Några inbrottstjuvar hugger sig in genom altandörren. Husägaren ser det hela genom uppsatta kameror i huset och larmar en granne som lyckas skrämma iväg tjuvarna. De flyr i bil men krockar med en annan bil i Hästevik. Bakom ratten på den andra bilen sitter en kollega till mig som vid tillfället inte är i tjänst. Förövarna lyckas fly till fots, men vi har goda förhoppningar om att kunna gripa dem. Vi har bra signalement och flyktbilen i beslag. Dessutom tappade en av dem ett klädesplagg. 

Ytterligare en flicka blev i torsdags i förra veckan påkörd av en bil vid övergångsstället vid hållplatsen Änghagen. Lyckligtvis verkar hennes skador vara förhållandevis lindriga. Det är andra gången på kort tid som vi har fått upprätta anmälan om vårdslöshet i trafik efter att en bilist kört på en gångtrafikant, även den gången en tonårig flicka, på den här platsen. Vad är det som händer? Någon sorts kultur där vissa bilister inte stannar för att släppa över gångtrafikanter vid obevakade övergångsställen verkar ha vuxit fram i Torslanda. Sluta upp med det vansinnet så att nästa olycka inte får en riktigt allvarlig utgång.

Björlanda kile och Torslanda lagun har återigen problem med stölder av båtmotorer. En uppmaning: Åk ner och se över era båtar med jämna mellanrum om ni har båtplats på något av de ställena. Hittills har vi 22 inkomna anmälningar om stulna båtmotorer i år. Torslanda Lagun har gått ut med att det har försvunnit 19 båtmotorer bara den senaste veckan, men vi har bara fått in anmälningar på sju stycken…

Till sist skulle jag vilja lägga ut texten om ett ärende jag nämnde i förra veckans rapport, men som då blev kort på grund av att det skedde nära tidningens pressläggning. 

Jag skulle vilja lyfta de rådiga ingripanden som flera privatpersoner gjorde i och med att en ung man blev nedslagen med knogjärn och rånad på ett nyinköpt klädesplagg. Gärningsmännen hade följt efter honom ända från ett varuhus i centrala Göteborg och attackerade honom efter att han hoppat av bussen. Överfallet sker nära hans hem och hastigt åker flera privatpersoner ut för att försöka hitta rånarna. Vid en busshållplats får de syn på rånarna. Förövarna flyr åt olika håll, men privatpersonerna lyckas att komma ifatt samtliga och hålla kvar dem tills polisen kommer och griper dem. Även stöldgodset hittas inne i en affär.

En stor eloge till samtliga som var inblandade i jakten på gärningsmännen. Det här är ett utmärkt exempel på vad man kan uppnå i civilsamhället när vi gör saker tillsammans. Sträck på er lite extra. Det där gjorde ni förbaskat bra. 

Som vanligt är det dock viktigt med eftertanke innan man ingriper som privatperson. Gärningsmän kan vara beväpnade och en farlig situation kan komma att uppstå.  

 Nu återstår bara att säga tack för de här åren. Vi ses säkert i något sammanhang framöver.

Allt gott!

Christer Melvinsson

Kommentarer

(0)

Skriv kommentar

Ange båda orden med eller utan mellanslag.
Du kan ange både små och stora bokstäver.
Kan du inte läsa denna? Visa ny säkerhetskod

Ange säkerhetskoden här:

Läs våra kommentarsvillkor

Tipsa en vän

Featurekolumn

E-Tidning för Android

E-Tidning för iOS

Extrakolumn

Visit Öckerö 2019

Öckerö-Tidningen

E-tidning | Arkiv