Huvudkolumn

Publicerad 2019-06-18 18:22 Skriv ut Tipsa en vän
En logistisk utmaning som tarvar nytänk
En logistisk utmaning som tarvar nytänk

På nationaldagen gick som bekant Torslandafestivalen återigen av stapeln. Festivalen ”räddades” sedan entreprenören Tommy Larsson klev in i handlingarna då han fått klart för sig att Torslanda företagarförening inte hade möjlighet att genomföra den då deras verksamhet lagts på is under innevarande år.

Torslandafestivalen som företeelse är definitivt värd att kämpa för. Det behövs utan tvekan ett evenemang som förenar Torslandaborna och knyter samman den till ytan enorma stadsdelen Torslanda. För enorm är den.

För att ta ett exempel: Sträckan Skra Bro-Lilla Varholmens färjeläge är med den kortaste och egentligen enda möjliga bilvägen (kollektivtrafikvägen är i stort sett identisk) 13,4 kilometer. För att ställa det i relation till något: Färdas man i bil från Långedrag i västra Göteborg till Gamlestadstorget i östra Göteborg – via Oscarsleden, Götatunneln och E45:an – utgör det enligt Google maps en resa på 12,9 kilometer! Det är alltså längre att ta sig mellan norra Torslanda och de södra delarna av samma stadsdel, än att ta sig genom vad som av många fastlänningar närmast skulle beskrivas som ”hela stan” (förlåt satellitstadsdelarna i nordöstra Göteborg!).

Kör du från Björlandakiles småbåtshamn till Toppljusvägen ”nere” i Hjuvik är sträckan över 16 kilometer.

Att arrangera en festival för hela Torslanda medför med andra ord vissa geografiska och logistiska utmaningar. Egentligen sammanfattar de här stora avstånden ovan mycket av den problematik som finns i Torslanda överhuvudtaget. Där finns förklaringarna till att Torslandaborna väljer bilen i högre utsträckning än andra göteborgare, att kollektivtrafiken är svår att ”få ihop” och att det är svårt att locka personal till arbetsplatser i Torslanda.

Men åter till Torslandafestivalen. Hatten av till företagarföreningen och nu senast Tommy Larsson, Lions, Svenska kyrkan och alla andra som sett till att den blivit av genom åren.

Men kanske behövs det en viss förnyelse?

För mig är det konstigt att inte kulturhuset Vingen är mer av ett naturligt nav kring vilken festivalen snurrar. Huset borde vara fullt av aktiviteter hela dagen lång. Sedan är det klart att man gärna är ute under festivalen om vädret är lika underbart som nu senast. Kanske hade man tjänat på att förlägga utomhusaktiviteterna på ett ställe – nära Vingen, dit handlare och näringsidkare från hela Torslanda kostnadsfritt kunde slå upp sina bord eller tält. Frågan är bara vilken den platsen är.

Henrik Edberg

Kommentarer

(0)

Skriv kommentar

Ange båda orden med eller utan mellanslag.
Du kan ange både små och stora bokstäver.
Kan du inte läsa denna? Visa ny säkerhetskod

Ange säkerhetskoden här:

Läs våra kommentarsvillkor

Tipsa en vän

Featurekolumn

E-Tidning för Android

E-Tidning för iOS

Extrakolumn

Visit Öckerö 2019

Öckerö-Tidningen

E-tidning | Arkiv